top of page

Preventie

De preventieve tandheelkunde is één van de belangrijkste aspecten van de tandheelkunde. Een combinatie van het correct poetsen van de tanden en het regelmatig op controle gaan bij de tandarts verkleint de kans op tandproblemen aanzienlijk.  Tijdens een jaarlijks bezoek kan de mondhygiëne bijgestuurd worden. Bij een controle wordt er tijd voorzien om de tanden te reinigen. Het regelmatig verwijderen van tandsteen is belangrijk om tandvleesontstekingen te vermijden. Om gaatjes tussen de tanden of onder vullingen te vinden, worden af en toe foto's genomen.

Bovendien worden sommige behandelingen minder terugbetaald door het ziekenfonds indien er het jaar voordien geen bezoek bij de tandarts is geweest. 

Vullingen

Bij het vinden van een gaatje, moet dit gaatje schoon gemaakt en opgevuld worden. Hiervoor wordt standaard wit vullingsmateriaal of composiet gebruikt. In sommige omstandigheden worden nog grijze of amalgaam vullingen geplaatst. Dit valt onder de restauratieve tandheelkunde. Op deze manier proberen we zo lang mogelijk de eigen tanden te behouden. 

Met het witte vullingsmateriaal kunnen de tanden vooraan ook hersteld worden. Door het gebruik van verschillende kleuren kan een optimaal esthetisch resultaat bekomen worden.

Wortelkanaalbehandelingen of endodontie

Bij een wortelkanaalbehandeling wordt de tandzenuw verwijderd. De zenuwkanalen worden proper gemaakt en vervolgens opgevuld. De duur van de behandeling is sterk afhankelijk van het aantal zenuwkanalen die aanwezig zijn in de tand. De behandeling wordt soms opgedeeld in twee zittijden.

Kroon- en brugwerk

Wanneer er te weinig tandmateriaal overgebleven is om de tand nog op te vullen, is een kroon aangewezen. Dit is vaak het geval bij ontzenuwde tanden. Een kroon bestaat uit een metalen of zirconium onderstructuur met daarop porselein. 

Wanneer één of meerdere tanden verloren gaan, kunnen deze vervangen worden door een brug. Hierbij worden de buurtanden omslepen en gebruikt als pijlertanden. De brug bestaat eveneens uit een metalen of zirconium onderstructuur met daarop porselein. Deze wordt vervolgens op de pijlertanden vastgezet.

Uitneembare Prothese

Bij het verlies van meerdere of alle tanden kan er gekozen worden voor een uitneembare prothese. Een kunstgebit die alle tanden vervangt is een volledige prothese en een kunstgebit die enkele tanden vervangt is een partiële prothese. De prothese kan volledig uit kunststof bestaan of kan een metalen onderstructuur hebben.

Implantaten

Een implataat is en titanium schroefje dat in het kaakbot geplaatst wordt en een tand kan vervangen. Deze schroefjes kunnen ook gebruikt worden als houvast voor een uitneembare prothese en biedt vaak meer comfort. Het implantaat wordt geplaats door een implantoloog. Daarna zorgt de algemene tandarts voor het prothetische werk.

Parodontologie

Bij parodontitis is het weefsel (tandvlees en kaakbot) rond de tand ontstoken. Bij een vergevorderde vorm ervan kunnen de tanden los komen staan. Dit wordt vaak "het uitgroeien van tanden" genoemd. Een gepaste behandeling is dan noodzakelijk.

Bleachen

De tanden bleachen, bleken of witten gebeurt best steeds onder begeleiding van een tandarts. Op deze manier wordt schade aan de tanden of tandvlees vermeden.

Orthodontie

Orthodontie is het deel van de tandheelkunde dat zich buigt over de stand van de kaken en tanden. Er worden slechts minimale orthodontische behandelingen uitgevoerd in de praktijk. Voor uitgebreide behandeling wordt er doorverwezen naar een specialist in de orthodontie. Er wordt gebruik gemaakt van een losse beugel of vaste beugel (blokjes).

bottom of page